Τα φωτοβολταϊκά παράγουν καθαρή ενέργεια φθηνότερα από το ηλεκτρικό δίκτυο. Μπαίνουν εύκολα και χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση, ενώ η τελική εξοικονόμηση είναι χιλιάδες ευρώ, ακόμα και στις πιο μικρές εγκαταστάσεις!
Τι είναι το Net Metering;
Με το Net Metering μπορείτε να παράγετε μόνοι σας την ενέργεια που χρειάζεστε. Η εφαρμογή του στη χώρα μας ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου 2015. Στην πράξη, είναι μια συμφωνία που σας επιτρέπει τη δυνατότητα ιδιοκατανάλωσης ενέργειας παραγώμενης από ΑΠΕ και να συμψηφίζετε την ενέργεια που παράγετε, με την ενέργεια που καταναλώνετε σε ετήσια βάση.
Η κατανεμημένη αυτοπαραγωγή έχει πολλά πλεονεκτήματα, για τον χρήστη αλλά και το δημόσιο δίκτυο, κυρίως τη μείωση απωλειών μεταφοράς αλλά και τη ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα μεγάλα ενεργειακά κόστη. Ο συμψηφισμός είναι ετήσιως και συμπεριλαμβάνεται μέρος των τελών.
Τα βασικά μέρη ενός συστήματος net metering είναι ιδια με ένα σύστημα ταρίφας (φωτοβολταικά και αντιστροφέας διασύνδεσης).
Η απόσβεση ενός φωτοβολταϊκού net metering μπορεί ανάλογα με το μέγεθός του να γίνει και από 5 ή 6 χρόνια.
ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
Αποκτήστε άμεσα ηλεκτρικό ρεύμα παντού!
Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα σε εγκαταστάσεις που δεν συνδέονται με το ηλεκτρικό δίκτυο. Εκτός αυτού όμως χρησιμοποιούνται και για:
• Μείωση του λογαριασμού της ΔΕΗ
• Γιατί μειώνουν τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη
• Προστασία από τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος
• Σε περιοχές που το ηλεκτρικό δίκτυο παρουσιάζει συχνά προβλήματα
• Μείωση του κόστους χρήσης μιας γεννήτριας αφού μειώνουν σημαντικά το χρόνο λειτουργίας και την κατανάλωση καυσίμων
Εφαρμογές
• Εξοχικές ή μόνιμες κατοικίες
• Αυτοκινούμενα τροχόσπιτα
• Σκάφη αναψυχής (ιστιοπλοϊκά, cruisers, μικρά επιβατικά)
• Εφαρμογές σήμανσης (π.χ. φάροι, διαφημιστικές πινακίδες, κοκ.)
• Τηλεπικοινωνιακοί σταθμοί
• Σταθμοί τηλεμετρίας
• Αντλιοστάσια
Τα αυτόνομα συστήματα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια χωρίς διασύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ. Λαμβάνουν την ενέργεια από τον ήλιο με την βοήθεια των φωτοβολταϊκών πάνελ (ή ανεμογεννήτρια - άνεμος) και την διοχετεύουν στις μπαταρίες. Από εκεί διανέμεται η ενέργεια στα ηλεκτρικά φορτία αφού μετατραπεί σε κατάλληλη μορφή από έναν αντιστροφέα τάσης (DC-to-AC).
Πολλές φορές ανάλογα με την τοποθεσία και το αιολικό δυναμικό της υπάρχει υποβοήθηση από ανεμογεννήτρια και το σύστημα ονομάζεται υβριδικό, ενώ πολύ συχνά προστίθεται φορτιστής μπαταριών για την φόρτιση με την βοήθεια γεννήτριας υγρών καυσίμων.
Εκτός από τα πάνελ σημαντικά τμήματα ενός τέτοιου συστήματος είναι ο ρυθμιστής φόρτισης που ελέγχει την φόρτιση και εκφόρτιση των μπαταριών και οι μπαταρίες.
Η μελέτη και εγκατάσταση ενός αυτόνομου συστήματος είναι εξαιρετικά απαιτητική και προτείνεται η επιλογή έμπειρου μηχανικού για την εκπόνησή τους.
Ο υπολογισμός ενός συστήματος αυτονομίας συνίσταται κυρίως στην καλή καταγραφή των καταναλώσεων του χρήστη με ιδιαίτερη προσοχή στην εποχιακή περίοδο μέγιστης χρήσης και στον τρόπο λειτουργίας του κτιρίου.
Η επιλογή των μπαταριών είναι το πιο κρίσιμο ίσως κομμάτι της σχεδίασης ενός αυτόνομου συστήματος καθώς έχουν πεπερασμένο χρόνο ζωής ο οποίος διαφοροποιείται αισθητά ανάλογα με το είδος και την ποιότητα της μπαταρίας. Έτσι υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες οι μπαταρίες κλειστού και ανοιχτού τύπου. Οι πρώτες έχουν μικρούς χρόνους ζωής (3-5 χρόνια) αλλά δεν χρειάζονται συντήρηση ενώ οι δεύτερες μεγαλύτερους χρόνους ζωής (5-15 χρόνια) όμως είναι πιο απαιτητικές στη συντήρηση.